Het is allemaal gekomen door mijn eerste schoolagenda. Er waren, begin jaren '60, twee modellen: een simpele zonder plaatjes, en een luxe met veel plaatjes en advertenties. De schoolleiding adviseerde het eenvoudige model, dus kozen wij als leerlingen uiteraard de luxe variant. Een deel van de plaatjes in die eerste agenda bevatte, verspreid over de agenda, een vervolgverhaal over een jongen die voor het eerst een fotocamera had gekocht. Het waren vooral veel foto's, afgewisseld met een beetje commentaar dat suggereerde dat de foto's door de betreffende jongen waren gemaakt. Zoals dat hoort in zo'n schoolagenda: opbouwend commentaar. Daar is de kiem gelegd voor mijn belangstelling voor de fotografie: ik heb het gelezen als betrof het mijn eigen kunstzinnige ontwikkeling. Een paar jaar later kocht ik zelf mijn eerste camera. In tegenstelling tot die eerste agenda koos ik nu wel voor de simpele variant, een Agfa Isoly I. In mijn herinnering kostte dat toestel 25 gulden, het was in elk geval zo ongeveer de hele inhoud van mijn spaarpot. Gelukkig betaalde mijn moeder het filmrolletje, zodat ik onmiddellijk kon beginnen.

 

Zo'n tien jaar later was mijn materiële welstand toegenomen. Ik stelde mij in het bezit van een spiegelreflex, schafte de benodigde apparatuur en materialen voor een doka aan en ging vol overgave aan de slag. In de daarop volgende jaren was ik enthousiast aan het fotograferen. Langzaam maar zeker begon zich echter ook een "dokaprobleem" te ontwikkelen. Er was geen vrije plek beschikbaar om een permanente doka in te richten. Wanneer ik foto's wilde afdrukken, was ik eerst een poos bezig de kamer lichtdicht te maken en mijn spullen klaar te zetten. Een paar uur later mocht ik dan de hele handel weer opruimen. Heel geleidelijk bloedden mijn fotografische activiteiten dood.

 

Met de intrede van de digitale fotografie en programma's als Lightroom en Photoshop is dat "dokaprobleem" opgelost. Het heeft er zeker toe bijgedragen dat het fotovirus enkele jaren geleden uit een lange, diepe winterslaap is ontwaakt en dat ik, vanuit Groningen, opnieuw aan het fotograferen ben geslagen. En omdat ik het jammer vind foto's ongezien op een obscure plek op een harde schijf weg te stoppen, heb ik me ook maar gewaagd aan het in elkaar knutselen van een website.

Vandaar.

 

Ook op Zoom.nl plaats ik foto's. Nieuwsgierig?   http://duipmans.zoom.nl